Poslovne vesti

Home   /   Poslovne vesti   /   Dogovoren izvoz mesa i mlečnih proizvoda u Kinu

Dogovoren izvoz mesa i mlečnih proizvoda u Kinu

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i predstavnici Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su u ponedeljak, 24.04.2017. Memorandum o razumevanju, o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Kako je tada rekao ministar Nedimović, taj potpisani memorandum je krovni dokument koji će omogućiti da Srbija u Kinu izvozi robu biljnog i životinjskog porekla, pre svega one za koju postoji interesovanje, a to su razne vrste mesa, mleka i mlečnih proizvoda, kukuruza, šećerne repe i suve šljive.

„Njima smo uklonili sve administrativne prepreke i omogućili da posebno investitori nesmetano ulažu u farme i prerađivačke kapacitete, a potom i izvoze to meso na kinesko tržište“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Osim toga, ovo je šansa da ovu izvoznu mogućnost iskoriste postojeći proizvođači hrane u Srbiji.

Povodom komentara u medijima da Srbija nema dovoljno mesa za izvoz na tržiste veličine Kine, ministar Nedimović je rekao: „Stvorili smo uslove da može da dođe do razvoja biznisa. Ovih dana čitam po medijima da nema dovoljno količine mesa i ja se slažem. To je tema koja nije sporna. Ali mi smo na ovaj način stvorili pravni okvir da može da dođe do posla kako bismo otvorili tržište. Svako ko o ekonomiji zna nešto, zna da ako imate tržiste, imate i posao. Ako nema tržista možte da mislite šta god hoćete, nećete imati kome da prodate proizvod“, kazao je Nedimović.

Kako je Tanjugu rečeno u ovom Ministarstvu, postoje dva načina za podizanje proizvodnje u stočarstvu. Prvi se, kažu oni, odnosi na mere državnih podsticaja za podizanje novih stada, izgradnju farmi, ali i prerađivačkih kapaciteta koji predstavljaju ključ razvoja stočarstva.

“ Drugi način su investicije, bilo da je reč o srpsko kineskim zajedničkim ulaganjima ili samo kineskim. Uz svež kapital koji investitori svakako mogu da obezbede, ubrzano uvećanje stočnog fonda je moguće. Naravno i za to je potrebno vreme, što je posebno izraženo u govedarstvu. U svinjarstvu i ovčarstvu je nešto lakša situacija“, navode u Ministarstvu.

Nedimović je trenutnu situaciju vezanu za izvoz mesa uporedio sa onom kada je bilo reči o sporazumo o trgovini sa Ruskom federacijom.

„Na primer, mi smo 2006.godine izvozili svega osam hiljada tona jabuka u Rusiju, a danas izvozimo 160 hiljada tona. Sporazum sa Rusima je stvorio mogućnost da razvijemo biznis. Niko nije rekao da ćemo mi za tri dana izvesti ogromne količine mesa ali smo napravili priču koja treba da funkcioniše pet, deset ili dvadeseta godina“, rekao je Nedimović.

Izvor:Tanjug